Tratamentul petelor cauzate de soare

Tratamentul petelor cauzate de soare


1.      Evitarea expunerii la soare


In tratamentul petelor cauzate de soare (lentigo) cel mai importanta este utilizarea cremelor de protectie contra soarelui. Aceste creme de protectie antisolara trebuie sa protejeze atat impotriva razelor ultraviolete A cat si a razelor ultraviolete B. Cremele de protectie antisolara nu trebuie utilizate doar in zilele insorite, ci permanent in timpul zilei sau pe perioada expunerii in aer liber. De aceea este necesara utilizarea unor creme cu factor de protectie 30 sau 50 atat pe timpul verii cat si pe timpul iernii.


2.      Tratamentul cu laser al petelor cauzate de soare


Cea mai eficienta metoda de tratare a petelor cauzate de soare este cea cu laser. In acest tratament se utilizeaza laserul de tip Q switched Nd yag. Acest laser permite eliminarea petelor tegumentului fara a cauza iritarea pielii. Pe parcursul a 3 - 5 sedinte petele sunt eliminate in totalitate. Sedintele se efectueaza la interval de 2-4 saptamani. Tratamentul cu laser nu implica faptul ca pacientii sa renunte la viata lor sociala.


3.      Creme pentru depigmentare


Tratamentele cu creme nu vor elimina melasma dar pot fi folosite complementar tratamentului cu laser. Sunt disponibile numeroase tipuri de creme pentru depigmentare. Aceste creme actionează influentand reducerea productiei de pigment a melanocitelor, fara a dauna acestora.


4.      Peeling chimic


Cremele exfoliante ce contin acid glycolic, acid alfa hidroxi sau acid de fructe pot fi utilizate in tratarea petelor cauzate de soare. De asemenea, tratamentele de peeling intensiv au rezultate in tratarea acestor afectiuni.